Şaşılık, temel bakış pozisyonunda iken gözlerin birbirine paralel olmamasıdır. Şaşılığı olan bireylerde gözlerden biri düz bakarken diğer göz yukarıya, aşağıya, içe veya dışa kayabilir. Daha ağır durumlarda ise gözlerden her ikisinde birden kayma görülebilir. Şaşılığın nedenine bağlı olarak değişmekle birlikte bu kaymalar geçici veya sürekli olabilir.
ŞAŞILIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?
-Genetik yatkınlık olanlarda risk daha fazladır.
-Annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalık, zor ve uzamış doğum, erken doğum, doğum sonrası travma, yüksek ateşli hastalık ve havale öyküsü olanlarda görülme ihtimali artmaktadır.
-Geçirilen kazalar ve kafa travması
-Hipertansiyon
-Diabet
-Beyin tümörleri
-Serebral palsi
-Down sendromu ve bazı kromozomal hastalıklar
ŞAŞILIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Gözde paralelliğin bozulması
-Bir gözü özellikle ışıklı ortamlarda kısma
-Baş ve göz ağrısı
-Çift görme
-Üç boyutlu görme yeteneğinin kaybolması
-Baş ve gözün bir yana çevrilerek bakılması
-Bulanık görme
ŞAŞILIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
-Doğumsal şaşılık
-Kas felçlerine bağlı şaşılık
-Kırma kusuruna bağlı şaşılık
-Yetişkinlik döneminde görülen şaşılık
-Gizli şaşılık
ERKEN TANI NİYE ÖNEMLİ?
Tedavi edilmeyen kaymalar estetik açıdan rahatsız edici olduğu kadar, fonksiyonel olarak da görme azlığına neden olur. Kayan gözde tembellik gelişeceği için hem görme azdır hem de derinlik hissi (üç boyutlu görme) azalır. Şaşılık ambliyopisi 6-7 yaşa kadar tedavi edilmelidir. Çünkü bu yaşlardan sonra ne yazık ki yapılan tedavilerde istenilen cevaplar alınamamaktadır. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikâyeti olmasa bile düzenli olarak mutlaka uzman bir göz hekimine muayene olması gereklidir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
-Optik Tedavi: Refraksiyon kusurunun düzeltilmesi esasına dayanır. Sferik ve silindirik camlar veya prizmatik cam kullanılır
-Ortoptik Egzersizler: Amaç, hastanın iki gözle tek görebilmesini sağlayarak üç boyutlu görmenin arttırılmasıdır.
-Cerrahi Tedavi: Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (6 ay – 1 yaş ) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir.
-Kapama Tedavisi: Hastanın gözünde tembellik var ise yapılabilir.
-Botoks