Katarakt, gözün renkli kısmı olan iris dokusunun arkasında olan doğal lensin saydamlığını yitirerek görmeye engel olmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır. Halk arasında “göze perde inmesi” olarak da tanımlanabilmektedir.
Katarakt, görme kalitesinde azalma ve renklerde soluklaşma gibi şikayetlerle ortaya çıkar ve kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkiler.
Katarakt Kimlerde Görülür?
-Çoğunlukla ileri yaşlarda görülmekle birlikte
-Yenidoğan bebeklerde doğumsal
-Çocuklarda ve gençlerde gelişimsel veya ailesel katarakt
-Diyabet hastalarında yüksek kan şekerine bağlı
-Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanan hastalarda
-Göze gelen travmalar sonrasında da görülebilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
-Görmede yavaş yavaş azalma
-Görüntüde ve renklerde soluklaşma
-Gece görüşte bozulma
-Okuma zorluğu
-Gözlük numaralarında sık değişme
-Işıklarda dağılma
-Çift görme
-Yakın görmede düzelme. Bazı katarakt tiplerinde hasta yakını daha iyi görmeye başlar. Fakat bu iyi görüş geçicidir ve katarakt sertleşmeye devam ettikçe yakın görüş de bozulur.
Teşhis için detaylı bir göz muayenesi gerekir. Muayene sırasında görme keskinliği ölçülür ve göz bebeği damla ile genişletilerek doğal lens incelenir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Kataraktın tek tedavisi cerrahidir, ilaçla veya gözlükle tedavi edilemez. Günümüzde katarakt ameliyatı, “Fakoemülsifikasyon” denen teknikle yapılmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Çeşitleri ve Yöntemleri
Katarakt ameliyatında “Fakoemülsifikasyon (FAKO)” dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntemde ultrason enerjisi ile kataraktlı mercek parçalanır.
Günümüzde femtosaniye lazer, FAKO tekniğiyle birlikte kullanılabilir. O zaman bu işleme “Femto – FAKO” adı verilir.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Ameliyat, göze uyuşturucu damla ile yapılır. Ameliyat yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Önce giriş kesileri gerçekleştirilir. Daha sonra kataraktlı mercek FAKO cihazı ile parçalanarak temizlenir ve göz içine yapay mercek yerleştirilir. Eğer işlem sırasında femtosaniye lazer kullanılacaksa, göze giriş kesileri ve lensin parçalara ayrılması aşamaları femtosaniye lazer ile yapılır.
Katarakt Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?
Ameliyat sırasında kataraktlı merceğin kapsülünün delinmesi ve katarakt parçalarının göz içine düşmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu takdirde aynı seansta veya 2. bir seansta bu parçaların temizlenmesi gerekebilir.
Ameliyat sonrasında ise gözün mikrop kapması (endoftalmi), retina dekolmanı (sinir tabakasında ayrışma), kornea ödemi ( şeffaf tabakanın şişmesi ), görme merkezinin ödemlenmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir.
Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Etmeli?
Ameliyat öncesinde her zaman kullandığınız ilaç ve göz damlalarınızı kullanmaya devam ediniz. Ancak bu konuda göz doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Ameliyatın ertesi günü göz kontrolünüz yapılır. Bir ay boyunca kullanacağınız göz damlalarınız, göz doktorunuz tarafından size tarif edilir. Ameliyattan 1 ay sonra ise gözlük muayeneniz gerçekleştirilir.
-Ameliyat sonrası reçete edilen göz damlalarını düzenli kullanılmalıdır.
-Damla damlatmadan önce eller yıkanmalıdır.
-İlk 1 hafta boyunca gözler ovuşturulmamalıdır.
-Saçlar yıkanırken saçlardan akan kirli ve köpüklü su göze değmemelidir.
-İlk 1 hafta ağır kaldırılmamalıdır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Görmede Tam İyileşme Mümkün Müdür?
Ameliyattan sonra gözün diğer bölümleri sağlıklıysa, tam görme beklenir. Tam görme gözlüklü veya gözlüksüz sağlanabilir.
Göz içine uzak-yakın bir arada mercek takıldıysa, gözlük kullanmanıza genelde gerek kalmaz. Ancak göz içine uzak merceği takıldıysa, yakın (okuma) için gözlük takmanız gerekir.
Göze hangi tip mercek takılırsa takılsın, göz derecesinin %100 sıfır olacağının garantisi yoktur.